Am calatorit peste tot in lume si unul dintre lucrurile cele mai greu de gasit a fost un dentist bun. Insa am observat cateva tendinte foarte clare, care devin din ce in ce mai evidente cu fiecare luna care trece. In principiu, exista doua grupe distincte in stomatologie. O grupa in care poti incadra un dentist bun, de succes si un alt grup in care incadrezi acei doctori care nu au deloc succes, si nici nu fac nimic sa schimbe asta. Cei din prima grupa au cateva caracteristici comune, precum:

dentist

1. Au un scop bine definit, convingeri si claritate – Unul dintre acesti dentist iti poate spune fara ezitare care sunt planurile de viitor, si ce are de gand sa faca dupa ce atinge acele obiective. Nu il vei vedea niciodata ezitand sa isi spuna parerea pe care o are despre meseria si domeniul in care activeaza.

2. Sunt intr-un proces de invatare continua – Un dentist bun are un apetit intens pentru invatare. Educatia continua nu reprezinta pentru el o cheltuiala, ci este un mod de divertisment si o investitie. Nu ezita sa ia intreaga lui echipa la un curs, daca crede ca acesta aduce o valoare adaugata cabinetului sau. El stie ca nu stie tot. Trebuie sa te feresti de medic care are impresia ca le stie pe toate, el va ramane in urma foarte repede.

3. Invata cel mai bine practicand – In timp ce isi potoleste apetitul pentru invatare teoretica, el stie ca cel mai bine se invata atunci cand pui in practica toate cunostintele pe care le dobandesti. Se spune ca cel mai mare decalaj din lume se afla intre cunostinte si punerea acestora in aplicare. Un dentist bun va observa acest decalaj si va gasi o metoda pentru a-si indeplini scopurile, in timp ce un dentist mediocru nu va vedea decat piedici. Nu exista scurtaturi pentru a deveni mai bun, si esecurile fac parte din acest drum.

stomatolog copii

4. Are mentori aproape de el – Un dentist bun isi petrece intreaga cariera cautand un mentor sau un instructor cu care sa creeze o relatie semnificativa, si cu care are o relatie de invare mai intima. Acest mentor sau instructor este aproape de el, ceea ce implica un feedback constant (spre deosebire de un mentor pe care l-a cunoscut acum cativa ani si cu care ia cina o data la cateva luni).

5. Se inconjoara cu oameni potriviti – Si-a construit o echipa formata din oameni exceptionali. Ceea ce l-a facut sa devina atat de bun in domeniul sau a fost inconjurarea si pastrarea alaturi de a unor oameni potriviti, cu care ii face placere sa lucreze si de la care poate invata.

6. Cabinetul este pregatit pentru succes – Are obiective clare si le monitorizeaza in mod constant. Intreaga operatiune este foarte bine structurata pe sisteme care reflecta scopul final. Ambiguitatea este un inamic al lui. Daca intrebi un om din echipa lui orice cu privire la modul in care fac lucrurile si cum sunt indeplinite sarcinile, acesta foarte rar iti va raspune “Nu stiu”. Previzibilitatea in operatiunile de afaceri de zi cu zi si predictibilitatea in operatiunile stomatologice tehnice sunt componente critice pentru indeplinirea obiectivelor.

7. Intelege ca un cabinet de stomatologie inseamna 51% afaceri si 49% munca tehnica – A stii sa practici stomatologie si sa lucrezi cu pacientii nu este suficient pentru a avea un cabinet de success. Un dentist de succes stie ca banii sunt pentru afacerea lui ceea ce este oxigenul pentru viata. Un dentist bun stie de asemenea ca profitul nu este scopul final al cabinetului lui de stomatologie, ci un beneficiu ce poate fi castigat numai daca depune efort si timp.