Daca nu stiati inca, pentru a putea vinde sau a putea inchiria o garsoniera / un apartament / o casa in anul 2017, proprietarul trebuie sa detina un certificat de performanta energetica pentru imobilul respectiv. In continuare aflati ce trebuie facut cand va aflati in aceasta situatie pentru a evita orice tip de probleme legale:

Ce este certificatul energetic si la ce foloseste?

Acest act este un document de tip tehnic, si detine referinte despre eficienta energetica a imobilului pentru care este eliberat – cat de multa energie este consumata pentru mentine caldura, pentru a ilumina si pentru a produce apa fierbinte utilizata in locatia respectiva. Analiza si calculele caracteristice in acest sens sunt facute de catre un specialist atestat – auditorul energetic – si prezentate in act prin intermdiul a doua valori principale: clasa de energie, si nota energetica. Clasa energetica este o ierarhie de la A la G, unde prima litera reprezinta cea mai puternica eficienta energetica, iar cea din urma valoarea cea mai slaba a eficientei energetice. Nota energetica care este acordata este se gaseste intru unu si o suta – cu cat mai ridicata, cu atat este mai eficace imobilul din punct de vedere energetic. Certificat energetic

Care este scopul?

Scopul actului este in cele din urma de a-l anunta pe urmatorul posesor sau chirias la ce cheltuieli asociate cu energia se poate astepta ca rezultat al eficientei energetice prezentate in act.

Sunt obligat sa am acest document?

Incepand cu luna august 2013, certificatul energetic trebuie sa fie prezent obligatoriu cand se ia in calcul scoaterea la vanzare, scoaterea spre inchiriere sau intabularea (aceasta din urma valabila doar pentru cladiri noi), iar lipsa lui duce la anularea contractului de vanzare-cumparare, inchiriere etc.

Ce tarife se practica pe piata de audit energetic

Evident, tariful unui certificat de performanta energetica este marcat de suprafata apartamentului, iar cateodata si de regimul de utilizare (comerciala vs rezidentiala). Preturile depind si de zona specifica din Romania si numarul de profesionisti care profeseaza in zona – mai multi prestatori se traduce inseamna costuri mai attractive pentru clienti. De exemplu in Capitala, pentru un certificat energetic in sectorul 3, un client trebuie sa scoata din portofel minim 100 de lei pentru o garsoniera, prêt care creste semnificativ o data cu suprafata imobilului in tema.

Cum decurge procesul?

Pentru a se obtine un certificat energetic pentru un imobil, dupa adunarea actelor necesare, este nevoie ca auditorul energetic sa efectueze studiul si socotelile tipice – evaluand particularitatile imobilului – iar printre cele mai de valoare astfel de trasaturi este stadiul de izolare termica fata de sol si fata de exteriorul cladirii. In acest fel, temperature din interiorul casei se poate risipi extreme de usor prin partile neperformante energetic.

Actul final va detine obligatoriu stampila auditorului energetic atestat de Minister; lista completa cu persoanele autorizate la zi este disponibila online pe site-ul Ministerului, dar si pe website-ul Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania.

Auditor energetic

Ce acte trebuie pregatite?

Ca sa poata elibera un certificat energetic, auditorul va avea trebuinta de extrasul de carte funciara sau actul de posesiune si releveul, sau fisa cadastrala a imobilului. Totodata, specialistul va trebui sa inspecteze locuinta, si va necesita referinte legate de tehnicile de incalzire, tevile de apa fierbinte, de incalzire, contorizarea energiei termice, la care se adauga date despre zidurile exterioare, ferestre, acoperis si tot ce mai este necesar. Mai multe despre acest document am scris si intr-un articol mai vechi.