Li s-a intamplat multor oameni: mergeti sa incalziti ceva in cuptorul cu microunde, dar, in loc sa va faceti floricelele sau sa va reincalziti pizza, aparatul porneste si apoi se intuneca imediat. Cu exceptia cazului in care s-a declansat siguranta, problema este cu certitudine un scurtcircuit electric. Aceasta problema se poate intampla in circuitele electrice sau in cablajul unui aparat. In orice caz, scurtcircuitele electrice sunt intotdeauna iritante si uneori periculoase.

Cum se produce un scurtcircuit electric?

Ceea ce se intampla intr-un scurtcircuit electric poate parea un mister, deoarece circuitele electrice sunt sisteme complicate. Mai simplu spus, electricitatea circula de-a lungul circuitului pentru a alimenta dispozitive precum lampi, aparate si incarcatoare de telefon. Cu toate acestea, daca un „fir fierbinte” intra in contact cu un fir neutru sau de impamantare intr-o priza sau un aparat electric, acesta completeaza ceea ce se numeste „scurtcircuit”. La un scurtcircuit electric, curentul in exces trece prin circuit pentru o perioada scurta pana cand siguranta se arde sau intrerupatorul elibereaza circuitul. Suprasarcina poate duce la consecinte grave – precum aparate electrice deteriorate sau chiar un incendiu in casa – ceea ce poate duce la pierderi si mai mari.

Ce cauzeaza un scurtcircuit electric?

Cauza unui scurtcircuit electric este atunci cand firul fierbinte (firul care transporta curentul catre aparate) intra in contact cu un fir neutru (care este firul care asigura calea de intoarcere la panoul electric) sau firul de masa (verde sau alb), fir care si el returneaza electricitatea la tabloul electric, mai ales in timpul unui scurtcircuit). Care sunt posibile motive ca acest lucru sa se intample?

  • Cablaj invechit. Pe masura ce firele imbatranesc, acestea se pot deteriora si pot deveni un pericol pentru siguranta. Casele mai vechi ar putea avea chiar cabluri de aluminiu in loc de cabluri de cupru, ceea ce creste posibilitatea de supraincalzire si scurtcircuite.
  • Izolatia firului deteriorata sau slabita. Firele din casa si aparatele dvs. sunt izolate pentru a preveni contactul, dar daca aceasta izolatie este deteriorata, puteti observa scurtcircuitari mai frecvente. Daunele pot proveni din uzura naturala sau chiar din cauza rozatoarelor care il mesteca.
  • Cablare incorecta sau slaba. In cele din urma, daca cablurile sunt slabite sau instalate incorect, firele sunt mai probabil sa se atinga, creand un scurtcircuit.

Cum sa va dati seama daca aveti un scurtcircuit electric

Deoarece exista mai multe cauze ale scurtcircuitelor electrice, este important sa cautati semnele de avertizare, astfel incat sa puteti remedia problema rapid, si sa preveniti eventuale distrugeri ale casei si ale aparatelor dvs. Pentru a va da seama daca aveti un scurtcircuit electric, puneti-va urmatoarele intrebari:

  • Simtiti miros de ars sau de fum in jurul prizelor?
  • Simtiti pete calde pe perete, departe de sursele de caldura?
  • Exista pete decolorate sau urme de arsuri in jurul prizelor dvs.?
  • Un anumit intrerupator de siguranta, poate in bucatarie sau in biroul dvs. de acasa, se declanseaza tot mai des in timp?
  • Cand vedeti fire expuse intr-un subsol, intr-un spatiu cu rozatoare, exista semne de deteriorare a firelor?

Daca raspunsul dumneavoastra la oricare dintre aceste intrebari a fost afirmativ, este posibil sa aveti un scurtcircuit electric. Daca ati raspuns da la mai multe intrebari, sansele unui scurtcircuit electric nu sunt doar mai mari, dar si suficient de ingrijoratoare incat ar trebui sa apelati la un electrician autorizat Timisoara imediat.

Daca aveti un aparat care inceteaza sa functioneze in mod constant in timpul functionarii, scurtcircuitul electric este cel mai probabil in cablajul aparatului. Daca problema este in aparatul in sine, este necesara inlocuirea sau repararea. Daca aparatul este bun, atunci problema este in alta parte – in firele sau priza care alimenteaza aparatul. Profesionistii sunt instruiti pentru a rezolva aceste tipuri de probleme.