Multe persoane sunt de parere ca cel mai sigur loc pentru a  pastra obiectele de valoare este un seif bancar. Pana la urma, bancile au cele mai bune sisteme de securitate si alarma pornita 24 de ore din 24. Dar, continutul unui seif este rareori asigurat, in timp ce bunurile din casa sunt de obicei asigurate prin polita de asigurare personala. Oricum, nu este o idee prea buna sa pastrezi la banca copii originale ale documentelor care necesita acces imediat, cum ar fi pasapoarte, chei de rezerva, testamente sau alte documente de genul acesta.

seif

Cutiile de depozit din banci sunt accesibile numai in timpul de functionare al bancii, iar in cazul unui deces cutia valorica este sigilata automat. Pentru a deschide o cutie valorica sigilata, este necesara furnizarea unor documente judiciare, proces destul de anevoios si neplacut.

Un seif montat in locuinta personala este solutia potrivita pentru depozitarea si pastrarea diferitelor obiecte cu valoare, departe de accesul persoanelor necunoscute sau a infractorilor. S-a constatat ca, in cele mai multe cazuri, bunurile se pierd ca urmare a incendiilor, de aceea unele modele de produse au peretii umpluti cu material special cu rezistenta la foc. Intr-un astfel de spatiu securizat se pot depozita diferite obiecte precum:

 • Politele de asigurare a bunurilor si informatiile agentului de asigurari. In cazul in care locuinta sufera daune, aceste informatii vitale vor fi disponibile imediat.
 • Pasapoartele si certificatele de nastere originale. Inlocuirea acestor documente poate fi foarte anevoioasa si in lipsa lor pot aparea situatii dificile si neplacute.
 • O lista cu medicii de familie, medicamentele prescrise si informatii de contact pentru farmaciile pe care le utilizati. In cazul in care aveti in familie un membru care este sub tratament si utilizeaza diverse medicamente in mod regulat, aceste informatii pot fi de importanta vitala.
 • CD-uri sau hard disk extern cu copii digitale ale tuturor fotografiilor de familie. Este o idee buna sa scanezi toate fotografiile de familie si sa pastrezi o copie digitala, deoarece, stiim ca aminitirile de familie sunt de neinlocuit.
 • Chei ale cutiilor de valoare. Daca pastrati obiecte de valoare intr-un seif bancar, e important sa va asigurati ca va pastrati cheile intr-un loc sigur.
 • Documente importante legate de investitii, planuri de pensie, conturi bancare. De asemenea, ar fii util sa pastrati niste bani pentru acces rapid in caz de urgenta.
 • Informatii privind datoriile restante, datele scadente si informatii de contact. Este important sa pastrati o evidenta clara asupra finantelor dumneavoastra, in cazul in care se produce un incendiu.
 • Copii ale documentelor juridice importante, inclusiv procuri, testamente pentru tine si pentru membrii familiei sau alte persoane pe care le aveti in ingrijire.
  seif mobila
 • Copii ale testamentului propriu sau alte testamente in care sunteti desemnat executor. Este important sa aveti acces la aceste documente, luand in considerare faptul ca , de obicei casetele de valori de la banca sunt sigilate automat in caz de deces, iar procedura de resigilare poate dura destul de mult.
 • Obiecte de valoare : bijuterii, monede, bani in numerar si alte obiecte pentru care ati putea sa doriti acces oricand.
 • Chei de rezerva si documentele pentru toate autoturismele. Este foarte util sa existe copii pentru situatii de urgenta

Alegerea unui seif depinde si de alti cativa factori esentiali : tipul si dimensiunea lucruilor care vor fi depozitate, daca se doreste asigurare sau nu pe ele, respectiv daca vor fi montate in perete, in mobila sau sub podea.