Cadastrul este defapt un sistem care ofera o viziune de ansamblu asupra tuturor imobilelor si terenurilor existente si a drepturilor de proprietate existente pe acestea. Aceste lucrari sunt realizate pentru a obtine o evidenta cat mai clara si pentru a putea evalua situatia la zi pentru imobile, terenuri sau alte tipuri de constructii de pe teritoriul tarii. Dupa intabularea initiala, activitatea continua pentru a mentine informatiile corecte.

In urmatoarele randuri vom vorbi despre tot ceea ce presupune cadastrul general. Daca ne luam dupa reglementarile legale in vigoare, cadastrul general este un sistem unitar si obligatoriu pentru a face evidenta tehnica si juridica prin care se va realiza si identificarea, descrierea si inregistrarea, precum si reprezentarea pe hartie si pe planuri cadastrale a absolut tuturor terenurilor si a celorlalte bunuri imobiliare aflate pe teritoriul tarii, fara sa conteze destinatia pe care o au si proprietarii.

Realizarea acestui proces cere efectuarea unor operatiuni destul de complexe, precum si de diferite lucrari tehnice si ridicari in plan (pe care le vor efectua specialistii unei firme de cadastru Pitesti). Se adauga si activitatile economice, cum ar fi cele de bonitare si de evaluare a terenurilor. Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam si aspectele administrative si juridice care sunt importante. In final, totul se va inscrie in documentatiile cadastrale, in registre si in planuri.

Scopul cadastrului este unul complex si mai dificil de inteles la prima vedere. Informatiile inregistrate in acest sunt utilizate in mai multe privinte, majoritatea fiind foarte importante.

Cel mai important rol al cadastrului este de a avea o viziune clara a tuturor detaliilor necesare, in ceea ce priveste imobilele si terenurile, in timp real. Aceste informatii vor fi folosite de catre organele juridice, fiscale si administrative. In acelasi timp, datele de sinteza sunt transmise catre organele de statistica pentru a putea fi evoluata starea fondurilor funciare, atat la nivel de tara, cat si pe judete.

Sunt furnizate elemente materiale care sunt necesare pentru publicitatea imobiliara pentru a stabili si pentru a garanta drepturile de proprietate, pentru protectia domeniului public si privat pe care il detine statul dar si pentru a reduce litigiile si pentru a rezolva conflictele juridice.

Se elaboreaza diverse studii in ceea ce priveste sistematizarea teritoriala. Pe langa acestea se adauga si cele de protectie a mediului, pentru a putea stabili resursele funciara si activitatile desfasurate pe acele suprafete. De asemenea, cadastrul mai ajuta la aducerea la zi a datelor avute in evidenta si la innoirea planurilor cadastrelor vechi.

In cele ce urmeaza, platforma Firmecadastru.net descrie entitatile de baza ale cadastrului si toate insusirile care le definesc:

Fiecare imobil sau teren, atat construit, cat si gol, va primi un numar unic de identificare si ii va fi definita suprafata. Apoi va fi incadrat intr-o categorie de teren, pe baza caracteristicilor care sunt identificate de specialistul cadastral.

Se confirma identitatea exacta a proprietarului de drept si calitatea in care acesta a intrat in posesia imobilului si dreptul de detinere sau folosinta pe care il are. Se adauga de asemenea informatii in ceea ce priveste teritoriile cadastrale administrative precum comuna, orasul si municipiul in limitele carora se afla corpul de proprietate respectiv parcela.

In concluzie, putem spune ca cadastrul este compus dintr-un ansamblu de lucrari diverse care corespund cadastrului general. In trecut acesta era denumit cadastru funciar, dar legile au fost actualizate si nu mai lasa loc de interpretare. Cadastrul general se diferentiaza de cadastrul de specialitate care se realizeaza in cazul unor sectoare economice specifice, ar fi cadastrul terenului agricol, cadastrul fondului forestier, cadastrul apelor.