Mancati inteligent

La fiecare varsta, o dieta sanatoasa este esentiala pentru dinti si gingii. O dieta bine echilibrata, cu alimente integrale – inclusiv boabe, nuci, fructe si legume si produse lactate – va furniza toate substantele nutritive de care aveti nevoie. Unii cercetatori cred ca acizii omega-3 din grasimi, de tipul celor gasiti in peste, pot reduce, de asemenea, inflamatia, reducand astfel riscul de boli ale gingiilor.

Evitati alimentele care contin zahar

Atunci cand bacteriile din gura descompun zaharuri simple, ele produc acizi care pot eroda smaltul dintilor, deschizand usa la degradarea dintilor. Bauturile care contin zahar, inclusiv bauturi racoritoare si bauturi din fructe, reprezinta o amenintare speciala, deoarece oamenii au tendinta de a le sorbi, crescand astfel nivelul de acid pe o perioada mai lunga de timp. Bauturile carbogazoase pot face probleme mai rele, din moment ce carbonatarea creste, de asemenea, aciditatea. Bomboanele lipicioase sunt un alt vinovat, deoarece acestea persista pe suprafetele dintilor.

Igiena dentara

Faceti o programare la dentist

Cei mai multi experti recomanda un control stomatologic la fiecare 6 luni – mai des daca aveti probleme, cum ar fi boli ale gingiilor. In timpul unui examen de rutina, medicul dentist sau igienist dentar indeparteaza placa formata pe dinti, care nu o mai puteti peria sau inlatura cu ata dentara si cauta semne de degradare. Un examen stomatologic regulat, de asemenea, poate evidentia si alte probleme posibile:

  • Semnele timpurii ale cancerului oral. Noua din 10 cazuri de cancer oral pot fi tratate daca este gasit destul de devreme. Cancerul oral nedetectat se poate raspandi in alte parti ale corpului si devine mult mai greu de tratat.
  • Uzura unui dinte prin scrasnit. Numit bruxism, scrasnitul din dinti poate fi cauzat de stres sau anxietate. De-a lungul timpului, se pot uza suprafetele masticatorii, ceea ce le face mai sensibile la degradare. In cazul in care dintii prezinta semne de bruxism, medicul stomatolog poate recomanda o protectie de gura purtata pe timp de noapte pentru a preveni macinarea.
  • Semne de boli ale gingiilor. Boala gingiilor, sau cum mai e numita: gingivita ori parodontoza, este cauza principala a pierderii dintilor la persoanele in varsta. Din pacate, in momentul in cei mai multi oameni observa oricare dintre semnele de avertizare a parodontozei, este prea tarziu pentru a inversa prejudiciul. Periodic, medicul stomatolog ar trebui sa examineze gingiile pentru semne ale unor eventuale probleme.

Nu fuma si nu folosi tutun de mestecat

Tutunul pateaza dintii si creste semnificativ riscul de boli ale gingiilor si al cancerului oral. Daca sunteti fumator sau folositi tutun de mestecat, luati in considerare sa renuntati la acest obicei. Sfatuiti-va si copiii sa nu inceapa astfel de activitati.

Aproape toate cariile dentare si cele mai multe boli ale gingiilor pot fi prevenite cu o buna igiena orala. Vorbim despre a rezerva cateva minute in fiecare zi, pentru a folosi peria si ata dentara. Asta nu e mult, in schimbul sanatatii pentru o viata intreaga a dintilor si a gingiilor.