Oare sa apelez la sfatul profesionist al unei agentii imobiliare ori sa incerc sa ma ocup eu insumi de tranzactie? Iata una dintre intrebarile ce si le pun majoritatea celor care doresc sa achizitioneze ori ca sa vanda un teren, apartament, o casa sau orice alt tip de imobil. Dificultatile financiare pe care le parcurgem ii motiveaza pe unii oameni sa nu faca apel la o agentie imobiliara tocmai ca sa nu achite acel comision cerut de catre firma la sfarsitul tranzactiei, sperand ca asa scapa mai ieftin.

Insa chiar daca reusiti sa nu faceti apel la unul dintre agentii imobiliari si economisiti comisionul pe care trebuia ca sa il dati acestuia, nu neaparat ati facut o achizitie mai ieftina! Acel agent imobiliar, specialist in domeniul sau, va putea ghida ca sa transati in interesul dumneavoastra tranzactia imobiliara respectiva deoarece el cunoaste cel mai bine cum merge piata si, implicit, preturile reale. Mai mult decat atat: un agent imobiliar elimina pierderea timpului dumneavoastra cu gasirea ofertelor, prezentandu-va exact acele terenuri, case sau apartamente de vanzare sau de inchiriat pe masura necesitatilor dumneavoastra.

Posibilitatea de a negocia creste cu sprijinul agentului imobiliar, intrucat acesta isi are tehnicile proprii, verificate in multe alte negocieri cu cei care vand. Simultan, cel care cumpara are intreg sprijinul privind atat corectitudinea documentelor, cat si fluenta tranzactiei. De obicei, cumparatorul din ziua de azi se dovedeste a fi o persoana cu timp liber destul de limitat, astfel incat considera ca toate maruntisurile acestea – de exemplu pregatirea documentelor – sa se realizeze de catre o persoana care este calificata sa faca astfel de lucruri. O agentie imobiliara il va ajuta pe cel care cumpara sa nu mai cheltuie timp cu identificarea imobilelor, cu vizitarea proprietatilor nepotrivite, ori cele unde situatia juridica este incerta. Un specialist in piata imobiliara va gasi posibilitatea de rezolvare a necesitatilor clientului, asa cum doreste acesta.

La o agentie imobiliara e nevoie sa faca apel numai cei ce nu reusesc sa vanda/cumpere/inchirieze un teren, apartament sau casa ei insisi. Deoarece scopul agentului imobiliar o reprezinta tocmai ajutarea oamenilor pentru a mai scuti din banii, timpul si necazurile de multe ori asociate cu astfel de tranzactii.

Ce avantaje are vanzatorul?

Agentia imobiliara poate puna la dispozitia vanzatorului o baza de date cu clienti, crescand astfel sansele sa vanda, reusind sa se finalizeze mai repede tranzactia. Consultantul este un profesionist bine pregatit, care ii acorda vanzatorului asistenta necesara pe intreaga perioada a tranzactiei, ii poate oferi o imagine corecta si clara a pietei, a evolutiei preturilor in piata, a celor care cumpara, precum si a posibilitatilor lor de finantare. Un agent imobiliar este in stare in orice moment sa spuna cum decurg lucrurile pe piata imobiliara, putand oricand stabili care este momentul cel mai bun sa se lanseze o oferta pe piata, un aspect cunoscut de putini dintre vanzatori. Agentul imobiliar va face o analiza a pietei, pentru determinarea atat a pretului corect al ofertei lansate in piata, cat si a pretului corect, final, al vanzarii, cele doua fiind diferite in majoritatea cazurilor. Agentul imobiliar este cel care poate ca sa promoveze respectivele oferte imobiliare de vanzare / inchiriere terenuri, case sau apartamente, asa incat oferta sa poata ajunge la eventualii cumparatori.