Tot ce trebuie sa stiti despre nebulizatoare
Un sistem modern de nebulizare transforma medicamentatia lichida pentru bolile respiratorii intr-un gaz fin care poate fi inhalat mai usor. Doctorul dumneavoastra poate stabili daca un nebulizator de mare putere, in locul unui singur inhalator cu doze masurate, va poate ajuta sa maximizati utilizarea medicamentelor inhalate pentru a trata si a gestiona astmul, COPD, fibrozele cistice si alte probleme respiratorii.
Doctorul dumneavoastra este cea mai potrivita persoana pentru a va ajuta sa alegeti tipul sau sistemul care se potriveste medicamentelor ce v-au fost prescrise. Totusi, recomandarea lor poate fi generica. De asemenea, ar putea sa nu ia in considerare stilul dumneavoastra de viata. Majoritatea produselor de pe piata de astazi sunt incluse in doua categorii:
Sisteme fixe
- Deseori necesita o suprafata ferma, plata, si o priza AC pentru folosire
- Ar putea avea compartimente incorporate, in consecinta pot fi mai voluminoase – pentru a depozita tuburi de oxigen, vase de medicamentatie si corzi electrice
- Cel mai probabil bazate pe tehnologia de pompare cu ajutorul pistonului pentru a genera gaz
- Ar putea fi mai grele la baza pentru a creste stabilitatea pentru utilizarea pediatrica
Nebulizatoarele portabile sunt de mana si pot suporta surse multiple de incarcare.
Sisteme portabile
- Sunt confectionate pentru utilizare prin tinerea in mana acasa sau pe drum
- Pot folosi tehnologie cu piston sau ultrasonica pentru a genera gaz
- Ofera multiple modalitati de a va incarca aparatul: la priza , la incarcatorul de masina, sau o baterie reincarcabila.
Evolutia in tehnologie a ajutat ca sistemele de nebulizare sa produca gaze semnificativ mai fine fara echipamentul voluminos din trecut. Daca folositi un astfel de aparat doar acasa, un echipament mare ar putea sa nu conteze asa de mult. In plus, acestea tind sa fie mai eficiente ca si cost. Tehnologiile nebulizatoarelor se impart in trei categorii mari:
Nebulizatoare cu compresor
Un compresor impinge aer cu mare viteza, ajutand astfel la aerosolizarea medicamentatiei lichide in vasul aparatului pentru ca dumneavoastra sa o puteti inhala sub forma unui gaz fin. Acest tip de aparat tinde sa fie mai greu si mai zgomotos, dar mai ieftin decat cele ultrasonice.
Nebulizatoare cu ultrasunete
- Vibratia unei placi de metal la frecvente ultrasonice creaza un gaz in vasul medicamentatiei, apoi acesta este amestecat cu aer pentru o inhalare usoara;
- Creaza aerosoli putin mai mici si mai uniformi decat modelele cu compresor
- Un nebulizator cu ultrasunete functioneaza aproape silentios, vine in forme compacte, portabile, si costa mai mult decat unul tip compresor.
Nebulizatoare cu ultrasunete tip plasa (mesh)
- O membrana, sau o plasa, cu mii de gauri minuscule vibreaza la frecvente ultrasonice pentru a forma din medicamentatie un gaz care este apoi amestecat cu aer pentru inhalare;
- Functioneaza aproape silentios, vine in forme compacte, portabile, creeaza particule uniforme cu mici pierderi;
- Cel mai scump dintre toate tipurile de nebulizatoare.
Partile inlocuibile trebuie avute in vedere cand se alege un sistem de nebulizare.
- Filtre de aer: Compresoarele de obicei necesita un filtru de aer, care ar trebui inlocuit la fiecare 30 de zile sau oricand devine murdar.
- Membrane: Producatorii recomanda ca membranele cu folosire limitata sa fie inlocuite la fiecare doua saptamani, iar cele refolosibile sa fie inlocuite la fiecare sase luni. Acestea ar trebui totusi curatate regulat, conform instructiunilor de la producator.
- Curatare si intretinere: Instructiunile de curatare variaza in functie de producator si de tehnologia folosita. Curatarea si intretinerea regulate au un rol important in a va ajuta sa obtineti cele mai bune rezultate de la sistemul dumneavoastra de nebulizator.
Leave a Reply