Investitiile imobiliare sunt printre cele mai trecute cu vederea si neintelese din domeniul afacerilor. Majoritatea investitorilor imobiliari nu reusesc sa recunoasca beneficiile care vin cu detinerea de active imobiliare. In timp ce eu cred cu tarie ca acest tip de investii este unul dintre cele mai bune lucruri in care iti poti pune banii, exista si o alta latura a povestii care trebuie sa fie luata in considerare. Nu ma intelege gresit, un teren este o investie solida. E doar o chestiune de a stii ce sa urmaresti, si in ce conditii ar trebui sa iti faci o oferta ( sau sa renunti cu totul la aceasta). Portalul web evaluatori-imobiliari.net iti pune sub atentie urmatoarele 4 aspecte inainte de a investi intr-un teren:

  1. Care este clasificarea proprietatii?

In primul rand, este extrem de important sa intelegi pentru ce poate fi folosita o proprietate, si care este cea mai buna metoda de utilizare a acesteia. Cu un simplu apel telefonic la departamentul de planificare si zonare locala, cele mai multe birouri iti pot da raspunsul la aceasta intrebare intr-o chestiune de secunde. Odata ce stii clasificarea proprietatii (de exemplu – rezidential, cu utilizare mixta, comercial, industrial, agricol, etc.), si ai inteles utilizarea cea mai buna a proprietatii – poti determina rapid daca aceasta investitie se va potrivi nevoilor tale.

  1. Care este topografia proprietatii?

Mai ales atunci cand cumperi teren extravilan, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa intelegi topografia proprietatii. Exista multe, multe locuri din judet care au denivelari, stanci, vai, dealuri, etc. In multe cazuri, topografia terenului poate avea un impact enorm asupra posibilitatii de constructie a unei cladiri. Din aceleasi motive pentru care nu se poate construi o casa pe un plan inclinat, ar trebui sa faci unele cercetari preliminare pentru a afla unde se afla exact proprietatea si care este relieful ei.

  1. Ce utilitati publice sunt disponibile? (Apa, canalizare, electricitate, gaz, telefon)

In cazul in care o proprietate nu are acces la una sau mai multe dintre aceste facilitati, proprietatea (din toate punctele de vedere), nu pot fi considerata egilibila pentru constructia unei cladiri. La urma urmei, cine ar vrea sa construiasca o casa unde nu se poate folosi toaleta, sau care nu are acces la apa curata? In cazul in care o proprietate nu e eligibila pentru constructii, vei pierde o parte importanta a posibilitatii de utilizare a ei, atat pentru  comercializare cat si din punct de vedere al valorii ei. Din moment ce majoritatea oamenilor cumpara terenuri cu intentia de a construi pe ele, vei dori in mod sigur sa fii constient de tot ce ar putea deveni un obstacol in calea acestui obiectiv.

  1. Este proprietatea situata intr-o zona predispusa la inundatii?

In unele parti ale lumii, anumite parcele de teren sunt vacante deoarece acestea sunt literalmente sub apa. In alte zone exista multe proprietati aflate in imediata apropiere a corpurilor de apa, care sunt predispuse la inundatii. In ambele cazuri, daca o proprietate este in pericol de inundatie, vei dori sa stii despre acest lucru inainte de a cumpara o proprietate imobiliara, deoarece daca aceasta este situata intr-o zona de inundatii, ea se va dovedi a fi extrem de costisitoare din punct de vedere al asigurarii. Un teren care este situat langa un corp de apa poate fi extrem de valoros, dar imediata apropiere a apei poate crea, de asemenea, o gama de probleme.

Trucul cu teren liber este sa intelegi de ce e vacant in primul rand. Exista destul de multe terenuri virane care pareau atractive la prima vedere, dar in cele din urma s-a descoperit ca motivul pentru care nimeni nu le folosea era simplul fapt ca nu puteau fi folosite. In cazul in care unul (sau mai multe) dintre aspectele de mai sus opreste pe cineva din a folosi acele terenuri, crede-ma: nu vrei sa afli dupa ce l-ai cumparat deja. Aminteste-ti, nu trebuie sa te temi sa faci o investitie in imobiliare, trebuie doar sa fii bine pregatit si informat.