Stiati ca, in momentul cand aveti nevoie, in alt oras fiind, de cazare pentru numai cateva nopti, pe langa clasicele solutii de cazare (la hotel, prieteni, pensiune sau gazda), a aparut acum si varianta inchirierii unui apartament (de 2, 3, 4 camere), in regim hotelier?

Este o solutie pentru cazare de mult timp stiuta si bine apreciata de catre turistii care viziteaza unele tari precum Anglia, Germania, Grecia sau Spania. Au aparut si in Romania apartamentele pentru inchirierea in regim hotelier, initial in Bucuresti, apoi in unele zone turistice. Clientii devin rapid interesati fata de noua situatie prielnica aparuta, mai ales pentru ca preturile sunt mai mici ca in hotelurile care ofera niste conditii similare.

Si in aceasta afacere concurenta devine acerba, astfel ca fiecare se straduieste sa faca o diferenta esentiala fata de concurenti, insa deja majoritatea acestor apartamente sunt pline cu un mobilier modern, cu bucataria dotata, au TV, internet wi-fi, aer conditionat s.a.m.d., cu toate astea cativa atreprenori se zbat sa se detaseze de „pluton”.

Am facut mai jos o analiza scurta a avantajelor precum si dezavantajelor oferite de cazarea in regim hotelier:

Avantajele

  1. Preturi mai mici – criteriul principal dupa care se orienteaza majoritatea il reprezinta costul. Pe medie, cele mai multe apartamente in regim hotelier sunt inchiriate la un pret cu circa 50% mai mic fata de tariful unui hotel care ofera conditii similare. In cazul in care sunt doua-trei familii ori un grup ceva mai mare si se selecteaza un apartament de doua-trei camere atunci economia poate sa fie chiar si mai mare. Suplimentar aveti o bucatarie in care puteti prepara mancarea, coborand astfel si cheltuielile facute cu mancarea, nemaifiind astfel nevoit sa luati toate mesele intr-un restaurant. Puteti primi chiar discounturi generoase daca doriti sa inchiriati apartamentul pentru zile mai multe.
  2. Spatiul – un apartament va ofera spatiu mai mult decat in cazul unei camere de hotel. Pana si garsonierele/apartamentele care au o camera unica au suprafata de 30-40 mp, fata de o camera dintr-un hotel care rar depasete 20 mp, un apartament de doua-trei camere putand ajunge la un spatiu si de chiar 80 mp, unde va puteti simti mult mai liber!
  3. Intimitatea si confidentialitatea – atunci cand sunteti cazat intr-un hotel nu aveti parte de prea multa intimitate, va puteti intalni, fie pe holuri, fie pe la receptie, cu diversi alti oaspeti. Daca pentru dumneavoastra discretia este deosebit de importanta, nu vreti sa dati nas in nas toata ziua cu cine nu va place, nu sunteti nevoit sa va lasati datele personale la indemana personalului hotelului, nu sunteti niciodata nevoit sa treceti pe la receptie si nici nu veti fi vreodata in vreun fel deranjat de catre angajatii hotelului. Aveti astfel ocazia unei sederi discrete, intime si relaxate!
  4. Zona – Oferta apartamentelor inchiriate in regim hotelier este una diversa, asa incat puteti gasi in cam toate cartierele apartamente, asa ca veti putea sa alegeti un apartament ceva mai apropiat de acea zona unde veti presta activitatea!
  5. Independenta – Mai toate apartamentele inchiriate in regim hotelier au in dotare o bucatarie proprie, bine utilata, unde va veti putea pregati singuri mancarea preferata oricand, fara sa depindeti de programul ori de meniul oferit de catre un restaurant!

Dezavantajele

Chiar daca sunt mai multe avantajele exista si unele dezavantaje ce pot sa incline balanta spre un hotel.

  1. Serviciile – nu aveti acces la acele servicii pe care un hotel le poate oferi: curatenia la orice ora, personal aflat la dispozitie, accesul la spa si la sala de gimnastica s.a.m.d.
  2. Prestanta – cand aveti o intalnire de business, nu este prea placut sa trebuiasca sa le declarati partenerilor ca sunteti cazat la un apartament inchiriat in regim hotelier, intrucat unii pot interpreta acest lucru ca fiind un semn de saracie ori de zgarcenie (asta cu exceptia situatiilor in care sunteti cazat intr-un apartament de lux inchiriat in regim hotelier, lucru care schimba situatia).
  3. Siguranta – comparativ cu varianta cand inchiriati o camera intr-un hotel recunoscut, in situatia apartamentului inchiriat in regim hotelier nu stiti cu cine aveti de-a face cand nu aveti referinte, nu stiti daca persoana respectiva este una de incredere care nu va va umbla prin lucruri atunci cand sunteti plecat din camera (dar astfel de situatie se poate intampla inclusiv la hotelurile de lux).