Testarea conducerii unei masini second hand este destul de diferita de testarea unei masini noi. In continuare trebuie sa verificati daca masina va satisface nevoile, dar trebuie sa vedeti si daca este intr-o stare decenta.

Verificari la volanul autoturismului

Testul de conducere a unei masini second hand implica adesea mai multe verificari decat la o masina noua. In continuare, trebuie sa va asigurati ca masina va satisface nevoile in ceea ce priveste dimensiunea, spatiul, caracterul practic si modul in care se conduce, dar trebuie sa verificati si daca masina e intr-o stare decenta.

Inainte de a testa conducerea unei masini folosite, ar trebui sa-i oferiti o examinare aprofundata in interior si in exterior, cautand orice semne de potentiale probleme. Asta inseamna sa priviti peste corp, precum si inauntru, sub capota si in portbagaj.

Caroseria si vopseaua

In primul rand, uitati-va bine la orice deteriorare a corpului: zgarieturi, lovituri si asa mai departe, este sfatul venit de la o firma de inmatriculari auto. Vedeti daca sunt spatii neuniforme dintre panouri, deoarece acestea ar putea indica probleme dedesubt, cum ar fi reparatii slabe sau daune cauzate de un accident.

Daca va uitati la o decapotabila, asigurati-va ca acoperisul este in stare buna. Fiti atent la orice umflatura in acoperisul firav si verificati daca functioneaza fara probleme.

Vopseaua ar trebui sa aiba o culoare uniforma in toata masina. In caz contrar, acesta ar putea fi semnul unei reparatii de slaba calitate. Daca oricare dintre vopsele este stearsa, fiti foarte precaut, deoarece acest lucru ar putea fi un semn de rugina.

Anvelopele si suspensia

Verificati ca anvelopele sa aiba suficienta banda de rulare. Puteti face acest lucru cu marginea unei monede: introduceti o moneda de 10 bani in canelurile anvelopei – daca banda exterioara este acoperita, anvelopa este legala. Asigurati-va ca orice uzura este fix peste banda de rulare. In caz contrar, acesta ar putea fi un semn de ceva problematic legat de suspendare.
Pentru a verifica suspensia, impingeti in jos fiecare colt al masinii. Daca masina nu revine fara probleme, pot aparea complicatii.

Verificarea cabinei

Nu uitati sa verificati functionarea luminilor si a indicatorilor si ca nu exista deteriorari ale lentilelor, va amintesc cei de la platforma specializata Inmatriculariauto.net. Asigurati-va ca kilometrajul este in concordanta cu ce scrie pe hartie, apoi verificati daca uzura masinii se potriveste cu kilometrii de pe ceas. Daca kilometrajul indica kilometri mici, dar volanul sau maneta schimbatorului de viteze sunt netede, cauciucurile pentru pedale sunt uzate si tesatura de pe scaune este sfaramata – kilometrajul poate fi mult mai mare.

Luati-va un moment pentru a vedea daca cabina este confortabila, puteti vedea si ajunge la toate locurile indeajuns de usor?

Cheia unui test de conducere de succes este sa va luati timp si sa verificati daca totul functioneaza:

  • Centurile de siguranta se scot si se retrag fara probleme?
  • Reglajele de pe scaun si volan functioneaza bine?
  • Geamurile sau oglinzile electrice functioneaza corect?
  • In cazul in care masina este dotata cu sistem de navigare satelit, verificati daca stie unde va aflati
  • Verificati daca aerisirea ofera aer cald si rece si nu emite zgomote ciudate
  • Verificati toate echipamentele, inclusiv inchiderea centrala, stereo, luminile interioare si orice computer de bord instalat.
  • Daca exista comenzi pe volan, asigurati-va ca functioneaza si ele.
  • Scaunele si portbagajul
  • Daca este posibil, duceti-va copiii la test pentru a vedea daca au suficient spatiu in spate. Daca utilizati scaune pentru copii, luati-le cu dumneavoastra si vedeti daca se potrivesc – verificati cu proprietarul daca acest lucru este in regula inainte de a face asta.

Imaginati-va saptamana medie – exista suficient loc pentru genti de cumparaturi, carucioare si copii? Puteti plia usor scaunele din spate?

Cand va uitati la portbagaj, verificati daca exista o roata de rezerva si daca este in stare buna. De asemenea, evaluati daca este suficient de usor pentru a baga si scoate lucruri.