Exista o serie de avantaje pentru utilizarea unei camere de supraveghere IP in dauna altor sisteme cu circuit inchis. Pe langa natura digitala a suportului de inregistrare, o astfel de camera ofera avantaje practice asupra sistemelor de securitate alternative cu circuit inchis. Aceste beneficii sunt detaliate in continuare:

Cablu coaxial nu este necesar

Deoarece camera opereaza intr-o banda larga, Wi-Fi sau retea de telefonie mobila, nu este necesar sa se instaleze un cablu coaxial pentru fiecare dintre camerele de luat vederi pentru a lucra. Un astfel de sistem transmite prin Internet sau prin retea, fara a fi nevoie sa instalati alte software-uri sau sa adaugati echipamente suplimentare de monitorizare. Pentru ca sunetul si datele pot fi transmise printr-o conexiune la Internet, nu e nevoie nici de cabluri audio separate. Semnalele audio pot fi usor transmise si inregistrate in scopuri de supraveghere.

Accesibile de la distanta

Deoarece o camera de supraveghere IP este instalata intr-o retea, ea poate fi configurata pentru a fi accesata de la distanta. Aceasta capacitate permite utilizatorilor sa se autentifice si sa vizualizeze videoclipul inregistrat in orice moment, din orice locatie. Accesul de la distanta este de dorit pentru monitorizarea casei de catre proprietar atunci cand aceste este plecat, de exemplu.

Calitatea imaginii

Grafica de inalta rezolutie inregistrata de o camera de supraveghere IP de calitate furnizeaza imagini clare pentru vizualizare si revizuire. O calitate mai mare a imaginii permite cu atat mai usor sa se discearna fete, obiecte, oameni si alte detalii filmate de camera video. Nu exista nicio pierdere de calitate in inregistrarea imaginilor, deoarece toate datele sunt inregistrate in format digital, mai degraba decat convertite de la analogic la digital. In cazul sistemelor analogice, exista o scadere a calitatii imaginii. In plus, semnalul si datele trebuie sa se deplaseze.

Managementul video

Datele video sunt usor de accesat, revizuit, si scanat intr-un format digital. Pentru ca toate datele sunt inregistrate intr-un format digital, sunt usor accesibile pentru redare. Alte date inregistrate sau oferite in timp real pot fi revizuite rapid din orice locatie. Intr-o locatie in care pot exista prea multe date pentru a putea fi analizate, software-ul poate fi achizitionat pentru un sistem mai avansat, cu sistem propriu de analiza. Acest sistem inteligent va raspunde la comenzi cum ar fi detectarea de miscare, detectare audio, alarma pentru manipularea frauduloasa si managementul evenimentelor pre-programate. Un anumit eveniment poate fi programat, la care sistemul va raspunde conform programarii. Toate aceste date pot fi apoi inregistrate si organizate in orice fel este benefic pentru utilizator, inclusiv prin camera foto, localizare, date sau tipul de eveniment.

Integrarea cu alte sisteme

Un sistem digital care este organizat in jurul unei retele Ethernet existente sau a unei retele Wi-Fi poate fi usor de integrat cu alte sisteme care ruleaza pe aceleasi retele.

Pret convenabil

Pentru ca este necesara putina infrastructura pentru montare si utilizare, o camera de supraveghere IP ofera o solutie mai prietenoasa cu bugetul decat sistemele traditionale cu circuit inchis. Cele mai multe case si afaceri au deja un anumit tip de retea in locul pe care se poate instala o astfel de camera. Asa cum am mentionat anterior, in cazul in care o retea este deja in functiune pentru punctul de vanzare, folosirea unei retele video de pe aceste sisteme este o varianta convenabila. Pentru ca aceste sisteme pot functiona indiferent de dimensiunea retelei, este necesar doar sa  achizitionati din magazin numarul de camere necesare sau care se potrivesc intr-un anumit buget. Cumpararea de monitoare nu este o necesitate, deoarece imaginile pot fi vizualizate prin Internet de pe orice calculator.

PoE (Power over Ethernet): alimentarea cu energie electrica prin cablul de retea

Unele modele de camere de supraveghere IP au capacitatea de a opera in retea fara o sursa de alimentare, de unde si numele PoE sau Power over Ethernet. Cablul Ethernet asigura energia necesara pentru ca aparatul sa functioneze.