Subiectul plasma versus LCD este unul frecvent in lumea televizoarelor HD. Tehnologiile pot parea similare la prima privire, insa sunt foarte diferite in functionare. S-ar putea sa auziti mai nou denumirea de televizoare LED atribuita televizoarelor LCD, insa este aceeasi tehnologie de iluminat LED, si nu metoda traditionala cu becuri fluorescente.

Unghiul de vizualizare

Televizoarele cu plasma sunt construite cu pixeli, si fiecare contine fosfor rosu, verde si albastru. Fiecare pixel este o lumina individuala controlata de un impuls electric. Acest lucru confera plasmei caracteristica unica a imaginii, in care imaginea isi retine luminozitatea in contrast pana dumneavoastra sunteti atat de mult in lateralul ecranului incat nu mai vedeti imaginea deloc. In cazul televizoarelor LCD, lumina de la TV este produsa de o lumina fluorescenta sau LED. Pixelii sunt compusi din cristale in miscare, care produc imaginea blocand contra-lumina.

Contrastul

Deoarece televizoarele cu plasma au propria lumina pe fiecare pixel, au rezultate mai bune in ceea ce priveste lumina neagra si contrastul, ceea ce duce la o performanta mult mai buna a culorii. Cu toate acestea, mai recent, televizoarele LCD cu panouri imbunatatite pot manipula contra-lumina producand o diferenta comparabila. Castigatorul concursului pentru cel mai bun nivel al luminii negre in contrast depinde de modelul individual de televizor.

Acuratetea culorii

Acuratetea redarii culorii a fost in mod traditional mai consistenta la televizoarele cu plasma. Acest lucru este inca valabil si in ziua de azi. Producatorii de televizoare LCD au imbunatatit culorile pentru a le face mai realiste si mai precise. Televizoarele LCD ofera performante superioare in ceea ce priveste luminozitatea si albul. Lumina LED ofera o imagine luminoasa si este in special recomandata pentru camerele luminoase, in special daca aveti probleme la unghiurile laterale de vizualizare.

Scene cu actiune rapida

In ceea ce priveste scenele cu actiune rapida, site-ul www.reparatii-televizoare.net este de parere ca LCD-urile raman in urma tehnologiei cu plasma din cauza vitezei raspunsului cristalelor lichide. Producatorii LCD au luat masuri pentru a rezolva aceasta problema cu rate de reimprospatare mai mari si timp de raspuns mai mic. Dar gama de top a televizoarelor cu plasma este superioara in ceea ce priveste scenele cu actiune rapida. Calitatea procesorului video este mai importanta in acest sens decat daca televizorul este LCD sau plasma.

Energie

Televizoarele cu LCD castiga detasat cu controlul automat al contra-luminii si iluminatul cu LED. Chiar si televizoarele mari cu LCD folosesc foarte putina energie, comparativ cu consumul televizoarelor mari cu plasma. Cu toate acestea, cand vine vorba de un calcul financiar efectiv, va uitati la o economie de cateva zeci de lei pe luna in cazul unui televizor mare LED. Setarile imaginii la contrastul de nivel pot ajuta mai mult la stabilirea cantitatii de energie folosite decat tehnologia folosita. Un nivel mai scazut al contrastului va utiliza mai putina energie electrica.

Durabilitate

Producatorii ambelor tehnologii sustin o durata de functionare de 100,000 de ore. Desigur, acest lucru este pentru setari foarte conservatoare ale imaginii. Indiferent, chiar si jumatate din aceasta cifra inseamna circa 28 de ani, la 5 ore de utilizare pe zi.

Din punct de vedere al eficientei plasma a fost in fruntea clasamentului in ultimii ani, dar cu preturi mai scazute la o dimensiuni si calitate similara. Dar aria se restrange in fiecare an.

Reparati-va televizorul

O alternativa excelenta la cumpararea unui televizor nou este repararea celui vechi. Acest lucru economiseste bani si va permite sa continuati sa va bucurati de televizorul dumneavoastra fara sa trebuiasca sa va parasiti casa pentru a cumpara unul nou.