Evaluati cu sinceritate abilitatile proprii

Ar trebui sa va identificati abilitatile cheie si sa identificati cu sinceritate care sunt slabiciunile dumneavoastra. Nu va fie frica sa intrebati familia sau prietenii pentru a afla opiniile lor. Afacerea pe care intentionati sa o incepeti va permite sa profitati la maximum de avantajele dumneavoastra? Cei mai de succes oameni de afaceri isi cunosc atat slabiciunile, cat si punctele forte si sunt pregatiti sa caute ajutor din afara, acolo unde au nevoie.

Fiti realist cu privire la finantarea de care aveti nevoie

Unul dintre principalele motive pentru care intreprinderile esueaza este ca nu au bani. Fiti foarte conservator atunci cand elaborati planul si aveti in vedere cat de mult va necesita finantarea noii dumneavoastra afaceri. Unii ar spune ca odata ce ati calculat suma de bani pe care credeti ca aveti nevoie, atunci ar trebui sa o dublati!  Poate dura ceva timp pentru ca o afacere nou-infiintata sa-si construiasca clientii si sa aduca bani, asa ca este important sa ramaneti pe langa gestionarea fluxului de numerar. Fiti atent la ceea ce cheltuiti si asigurati-va ca sunteti platit la timp.

Cautati sfaturi profesionale

Multi proprietari de afaceri spun ca contabilul lor este cel mai important consilier pe care l-ar putea avea vreodata. Serviciile unui profesionist adevarat sunt nepretuite si pot face diferenta intre succesul sau esecul unei afaceri.

Cercetarea pietei

Inainte de a incepe, merita sa discutati cu clientii potentiali. Comunicarea cu ei va va ajuta sa intelegeti ce ar putea sa ii determine pe acestia sa cumpere de la dumneavoastra. Cercetarea va va ajuta sa stabiliti daca exista o piata pentru produsul sau serviciul pe care intentionati sa-l tranzactionati.

Cunoasteti competitia

Nu va subestimati concurenta. Petreceti ceva timp pentru a afla cum functioneaza concurentii dumneavoastra, pentru a identifica orice slabiciune pe care o au si care sunt punctele lor forte.

Creati un plan de afaceri

Desi multi oameni nu cred ca planurile de afaceri merita hartia pe care sunt scrise, chiar daca nu va consultati planul in viitor, procesul de scriere poate fi extrem de util in structurarea gandurilor. Daca trebuie sa solicitati finantare sau planificati sa implicati un partener de afaceri, veti avea cel mai probabil nevoie de un plan actualizat.

Luati in considerare personalul de care aveti nevoie

Pe masura ce afacerea dumneavoastra se extinde, este posibil sa aveti nevoie sa angajati persoane pentru a gestiona anumite aspecte ale operatiunii dumneavoastra. Trebuie sa va asigurati ca au abilitatile potrivite pentru locul de munca respectiv. Mai presus de toate, trebuie sa fiti capabil sa va intelegeti cu persoanele cu care lucrati – acest lucru pur si simplu nu poate fi subestimat.

Cele mai mari cause ale esecului

Cele mai multe afaceri esueaza din unul dintre urmatoarele motive (sau chiar din ambele) – fie nu efectueaza cercetarile de piata asa cum ar trebui, fie nu isi administreaza efficient veniturile sau cheltuielile. Pastrati o atentie deosebita pentru aceste doua aspect in mod special.