Unul dintre cele mai puternice stimulatoare ale imunitatii naturale a organismului, este laptisorul de matca in stare pura, ale carui efecte curative deosebite sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. In prezent, specialistii cauta solutii pentru conservarea acestei substante bio, produse de albine, deoarece dupa recoltarea si extragerea ei din mediul natural (stupul de albine), se altereaza foarte repede si isi pierde o parte din proprietatile benefice, in contact cu aerul si cu lumina. Produsele din laptisor de matca pur au proprietati puternic regenerante la nivelul celulelor si tesuturilor, de aceea este utilizat cu succes in diferite tratamente, fie ca tratament principal, fie ca adjuvant al medicatiei alopate.

O mare varietate de domenii medicale utilizeaza cu succes acest supliment nutritiv, pentru tratamentul unor afectiuni specifice (fizice si psihice). Astfel, s-a demonstrat stiintific faptul ca depresia si starile anxioase pot fi ameliorate si chiar tratate cu laptisor de matca, fara efectele secundare pe care le au medicamentele alopate. Sub actiunea lui, se produc endorfine care stimuleaza starea de optimism si si asigura un tonus general optim al organismului. In clinicile de psihiatrie, medicii prescriu bolnavilor cu afectiuni depresive, tratament cu laptisor de matca. In  oftalmologie, produsul este utilizat pentru a incetini evolutia progresiva a miopiei si a degenerescentei maculare. Cabinetele de oftalmologie prescriu laptisor de matca pentru tratarea acestor afectiuni, avand ca argument stiintific studiile realizate de cercetatori, care au demonstrat ca pacientii  tratati cu laptisor de matca prezinta, dupa doua luni de la inceperea tratamentului, o sensibilitate la contrast mai mare si o acuitate vizuala sporita.

Laptisorul de matca este utilizat cu succes si in tratamentul osteoporozei, dar si in bolile canceroase, stimuland imunitatea organismului si ajutandu-l sa lupte cu infectiile. Datorita efectului sau hipocolesterolemiant, produsul previne formarea placilor de aterom si depunerea lor pe interiorul vaselor de sange, fiind utilizat cu succes in tratamentul bolilor cardio-vasculare. Persoanele care au predispozitia de a dezvolta infectii respiratorii in timpul sezonului rece, sunt sfatuite sa faca o cura cu laptisor de matca, deoarece acesta are un efect puternic antiviral. Si medicii neurologi recomanda cu succes utilizarea laptisorului de matca, pentru prevenirea si incetinirea progresului bolilor neurologice, datorita efectelor regeneratoare la nivelul celulelor neuronale si a legaturilor nervoase dintre ele, care, pe masura ce boala evolueaza, sunt distruse rand pe rand.