Tipuri de purificatoare de apa disponibile pe piata
Apa din orice sursa naturala este de obicei puternic contaminata. Sa beti apa direct din puturi, rauri, sau rezervoare de apa potabila, fara sa o filtrati intr-un purificator de apa, poate provoca multe boli. Chiar apa de la robinet, despre care se spune ca ar fi tratata inainte de a ajunge la d-voastra, s-a dovedit ca ar avea mai multi contaminanti. Prin urmare, este imperativ sa utilizati un purificator de apa de incredere pentru a trata apa pe care urmeaza sa o consumati.
Astfel de produse exista pe piata intr-o serie de tipuri si marci, fiecare pretinzand a fi cel mai bun. Inainte de a va decide asupra unui model, este esential sa intelegeti ce fel de sisteme de filtrare ofera si, de asemenea, cat de eficient este fiecare. Doar atunci puteti lua o decizie in cunostinta de cauza inainte de cumparare.
Cele mai multe purificatoare de apa potabila se incadreaza in general, in unul din cele cinci tipuri de baza:
Osmoza inversa – a fost initial dezvoltata pentru a desaliniza apa de mare. Apa este trecuta printr-o membrana semi-permeabila, astfel incat doar anumite molecule pot trece prin ea. Acest proces indeparteaza eficient contaminantii din apa, desi microorganismele mici pot scapa.
Cu distilare – Acest model distileaza apa – adica apa este lasata sa fiarba si vaporii sunt colectati pentru a va oferi apa potabilă curata. Acest proces elimină cu succes contaminantii, sedimentele si microorganismele. Dezavantajul acestui proces este faptul ca este foarte lent si se obtine aproximativ doar un litru de la fiecare zece litri filtrati. De asemenea, procesul de distilare nu permite oxigenului sa treaca, reducand astfel calitatea apei.
Cu carbon activat – Acest tip de produs foloseste particule de carbon pentru a filtra apa. Contaminantii și sedimentele din apa adera la suprafata de carbon, si veti obtine apa curata. De asemenea, indeparteaza eficient orice miros care poate exista. Dezavantajul acestui filtru este acela ca nu ucide microorganismele prezente in apa.
Tipul contracurent – Apa este trecuta printr-un filtru care retine sedimentele, reziduurile si contaminantii. Dezavantajul acestui tip este ca, din nou, nu ucide microorganismele daunatoare.
Cu ultra-violete – purificatoarele UV produc radiatii ultra-violete mai intense decat soarele care ucid microorganisme cum ar fi bacteriile, virusurile, algele si mucegaiurile prezente in apa. Aceste produse sunt cele mai eficiente numai atunci cand apa care trece prin filtrarea UV nu este contaminata – sedimentele sau contaminantii prezenti in apa pot provoca umbre, si deci impiedica razele UV să ajungă la microorganisme.
Dupa cum puteti vedea, nici un tip de purificare nu este de ajuns pentru a face apa complet sigura pentru consum. O combinatie excelenta ar fi osmoza inversa plus UV. Etapa de filtrare prin osmoza asigura ca nu exista impuritati, cum ar fi sedimente, metale grele, saruri sau alti contaminanti. Aceasta apa este apoi trecuta printr-un purificator UV pentru a distruge orice microorganisme care ar putea fi prezente. Si ceea ce veti obtine este apa potabila curata si sigura.
Leave a Reply